top of page

iMAT

Het instrument

Opbouw


De HIVSET-werkgroep die het materiaal mee heeft vormgegeven bestaat uit OKAN-leerkrachten, een logopediste gespecialiseerd in dyscalculie en medewerkers van het Expertisecentrum DoorElkaar.


Het materiaal is eenvoudig te gebruiken. De wiskundige symbolen staan eerst met daarnaast de thuistaal. Op de laatste plaats staat het Nederlands.


De iMAT is heel visueel en is zo duidelijk mogelijk opgesteld dat de leerlingen zonder extra uitleg ermee kunnen werken. Voor de indeling hebben we gekozen om te starten bij de “wiskundige” symbolen. Ze worden snel opgemerkt, en overstijgen taal en interculturele grenzen.


Naast de symbolen staat in de tweede kolom de uitleg en de benaming in de thuistaal. In de derde kolom staat dan alles vertaald in het rekentaal-Nederlands. Dat is gemakkelijker dan het standaard Nederlands van in de wiskundeboeken.
Bij de lancering van het project is de iMAT al verkrijgbaar in tien thuistalen: Engels, Spaans, Arabisch, Turks, Russisch, Pools, Frans, Portugees, Farsi/Dari en Pashto.


Aan de slag


De iMAT kan gebruikt worden in de klas. Belangrijk daarbij is om de leerlingen de kennis bij te brengen via ervaring. Als we vertrekken vanuit hun ervaring en hun voorkennis, verhogen we hun motivatie en hun leervermogen. Dit hulpmiddel is dan ook handig bij het ervaringsgericht werken.


We stimuleren iedereen die ermee werkt om zoveel mogelijk de link te leggen met handelingen, thema's en gebeurtenissen uit de leefwereld van de leerlingen. Zo wordt wat heel moeilijk denkbaar is, heel snel concreet en dus gemakkelijker te begrijpen.


Voor iedereen


De iMAT is bedoeld voor leerlingen die moeilijker tot rekenen komen. Maar ook leerlingen die hun wiskunde willen opfrissen of hun rekenwoordenschat willen bijwerken kunnen perfect aan de slag met de iMAT.
Tenslotte is het ook interessant voor leerkrachten, begeleiders, vrijwilligers en ouders. Zij nemen de rol van coach op en stimuleren de leerlingen om de leerstof toe te passen op het alledaagse en op hun omgeving. Thuis in de keuken of tijdens de lessen bij de logopedisten, de leerlingen brengen hun ervaringen vanuit hun leefwereld in de klas, en omgekeerd.​

Ook in rekenen zit taal

bottom of page