top of page

iMAT

Visie


Belang van thuistaal in taalverwerving


Door de thuistaal in de wiskundelessen te introduceren leren leerlingen veel sneller Nederlands. De thuistaal vormt immers de brug tussen de wiskundige symbolen en het Nederlands binnen die wiskundelessen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt het belang van de thuistaal binnen het leerproces en verschillende auteurs zien de thuistaal dan ook als een opstap voor leren.
Zo stelt Cummins (2000) vast dat jongeren een nieuwe taal veel sneller leren als ze kunnen terugvallen op de kennis en vaardigheden van hun thuistaal. Ook voor Van den Branden en Verhelst (2008) is de thuistaal belangrijk binnen vakken zoals wiskunde want die thuistaal zorgt in de klas voor een krachtige leeromgeving. Daarnaast werkt de thuistaal ook als een hefboom. De anderstalige kinderen en jongeren moeten dikwijls in een hoog tempo een groot aantal woorden leren gebruiken. Dat brengt de nodige druk met zich mee.


Door het nieuwe begrip in de thuistaal te introduceren doorbreken we dat patroon en creëren we een gevoel van veiligheid. Niet alleen het klasklimaat verbetert maar het gebruik van de thuistaal helpt ook bij de identiteitsontwikkeling en het zelfbeeld van de leerlingen (Heyerick, 2008).


De thuistaal als bouwsteen


De thuistaal is de link tussen wat de leerlingen weten en het nieuwe, en verbindt de school met het thuisfront. Via positieve aandacht voor de thuistaal worden leerkrachten, leerlingen en ouders gestimuleerd om een positieve attitude te ontwikkelen tegenover alle talen.


Want andere talen waarderen betekent ook diversiteit erkennen en dat heeft een positieve invloed op leerlingen en ouders. Via deze weg kunnen ouders en hun kinderen in hun eigen taal thuis aan de slag. Kortom, voortbouwen op de thuistaal om Nederlands te leren is ook belangrijk voor het welbevinden van het gezin (ouderbereik).


Thuistaal geeft tijdwinst


Door thuis eraan te werken brengen de leerlingen extra tijd door met hun ouders. De iMAT betrekt dus op die manier de ouders bij het leerproces van de kinderen. Tijdwinst voor zowel de ouders als de leerkrachten.


Thuistaal geeft energie


De leerlingen krijgen de kans om hun thuistaal te gebruiken en zo hun taalvaardigheid te stimuleren. Door hun eigen taal als hulpmiddel in te zetten verleggen ze hun leergrens. Die succesvolle leerervaring maakt een nieuwe sociale en emotionele energie los die op haar beurt ervoor zorgt dat de leerlingen geloof en plezier hebben in hun eigen kunnen.
 

Ook in rekenen zit taal

bottom of page